August 29, 2011

Sorry Seems To Be The Hardest Word (raya special)

Gua cadangkan sambil baca post ampun maaf gua ni, lu org Click play lagu ni untuk lebih mood.. Gua touching layan lagu ni sambil tulis entry maaf ni
Elton John-Sorry Seems To Be The Hardest Word (original version)
sekarang gua nak mintak ampun maaf dengan penuh ikhlas, gua bukan nak mintak maaf adat macam slamat ari raya maaf zahir batin
tak bukan begitu.. gua nak mintak maaf seikhlas hati gua.. YES sorry seems to be the hardest word, gua xmampu nak jumpa sorang2 mintak maaf, gua masih ade ego nak mengakui kesalahan gua yg susah gua lepaskan.. dan gua ade perasaan malu yang susah untuk gua mintak maaf depan2.

 sekiranya sesiapa, Musuh gua, EX-Member gua, ,member gua, kenalan gua or sesiapa je la yg baca blog gua.. tolong bagi tau mana2 yg korang kenal dalam list name ni, yg GUA MINTAK MAAF DARI HATI semperna hari raya ini.

sesungguhnya Ramadhan kali ini lebih bermakna dari ramadhan sebelumnya... misi gua ramadhan kali ini ingin membersihkan hati.. so diakhir ramadhan menjelang syawal ini, gua Try ingat balik kesalahan gua selama gua hidup dengan Hamba2 Allah yg lain.. yg gua rasa gua Xsalah pun, kira biarlah kali ni gua mengalah.. kalau lu orang rasa gua ade buat salah kat mana2 Hamba-hamba Allah tanpa gua sedar.. Gua mintak maaf.

gua xdapat nak sebut satu-satu kesalahan gua pada semua hamba allah ni, jadi gua hanya akan listkan nama insan-insan yg pernah gua sakiti dan nama-nama sahabat yg gua kenal, kepada yg xde dalam list.. gua mintak maaf jugak.
sesunguhnya gua hamba Allah yg banyak dosa.. dan gua ingin meminta maaf sesama umat manusia dulu supaya titik2 hitam dihati gua dibersihkan.

gua sebut nama secara random dan gua harap, mereka memaafi gua.


  1. Mohammed Amirul Syameer Mohd Yusof
  2. Mohamad Nazlan Eqwan b Syafiee
  3. Muhammad Syazrin Chu b Syarifudin Chu
  4. Syafikah bt syafiee
  5. najmi bt syafiee
  6. En Syarifudin Chu
  7. Niesa bt Rafizi
  8. Aisyah Najihah
  9. Farah Syakila
  10. Asfarahin
  11. Che Ta b Chetalata md nazri sekeluarga
  12. Aidil Azuan
  13. Dayana Natasya
  14. Jowani Johari
  15. Puteri
  16. Hariz Norazman
  17. Hasif Norazman
  18. Hafriz Hamzi yahya
  19. Lim Koi Feit
  20. Manchu
  21. syafiq shamsudin
  22. Amirul
  23. jamil
  24. firdaus abdul rahman
  25. firdaus zainudin
  26. Ayie(syukri umt)
  27. Norazreena binti rahmad
  28. Siti Ezury
  29. nida khairi
  30. amirul ferdaus abd karim
  31. amir kadir
  32. natra
  33. khairul aman
  34. nurul safiah muhd khasim
  35. sufiah
  36. adi syafsya tazani
  37. nurul aziz
  38. zeti syazana
  39. farish rayyan
  40. iszudin
  41. mohd azrin
  42. clearence billy
  43. azlan sakdi
  44. azmil
  45. Dr. Tei Woo Chiat
  46. Dr.Khairul
  47. Dr.Amir
  48. Ustaz kasyfullah
  49. semua lecturer umt
  50. semua lecture kmns
  51. En jambang
  52. En Mas Adeki
  53. mr.Brian
  54. jiran tetangga gua
  55. pembaca blog ikutsukaguala
  56. pembaca status FB gua (522 org)
  57. friend request gua (19org)
  58. Member2 FB gua (522 org)
  59. jiran-jiran tetangga
  60. Fara Esya
  61. Syud Abadi
  62. yayah
  63. Faizah ismail
  64. arina ahmad
  65. ili syazana
  66. sarah athirah
  67. atiqah kemek
  68. Zana Zaily
  69. maisarah
  70. asmah
  71. nurul
  72. james tan
  73. Luzman halim
  74. firdaus samad
  75. operator astro
  76. operator bank
  77. Telekom (TM)
  78. pak guard kmns
  79. pak guard UMT
  80. Hang Helmi
  81. Bukhari Akil
  82. 'Izzat Faiz
  83. Abdullah Sajid
  84. Fithrie
  85. Ayzat Mustakim
  86. syaqiff
  87. pekerja-pekerja kedai mamak abdul ghani
  88. M.Subash Mannan
  89. ara zara
  90. aween
  91. auni izzati
  92. suria
  93. abg man 
  94. abg jiji
  95. en. bad
  96. che pah
  97. shark
  98. Angel
  99. ekyn za'aba
  100. elya syafinaz
  101. erna
  102. euginie
  103. carol victoria
  104. iela alias
  105. mohd jamil
  106. kamal farhan
  107. mazreen fareha
  108. mimi umt
  109. mubin amerudin
  110. mohd nasrulhaq
  111. cikgu mysara ahmad
  112. nafizal nayan
  113. didi
  114. ridzuan rahim
  115. samsuri abdullah
  116. syakila zainal
  117. emotic group
  118. bip crew
  119. sue cikong
  120. syazwan omar
  121. elly
  122. atirah ismail
  123. yunus(alip)
  124. nenek gua
  125. arwah nenek gua
  126. kedua-dua arwah atok gua
  127. makcik2 gua
  128. muhd najmi
  129. insan2 yg pernah kena maki dengan gua
  130. Kutu (nama samaran, nama betul dah lupa 4 kuning SKPTD 2000)
  131. dan semua mengenali diri ini
  132. Serbanitas
  133. Tabliqan
ini je nama gua dapat ingat stakat ni, kalau ade kesalahan gua kat orang lain, gua harap korang maafkan gua, lepas je sembahyang raya nanti gua nak senyum kat semua orng.. kepada nama2 diatas walaupun bukan semua gua buat salah..  atau ade yang simpan dendam makan hati ke, gua mintak maaf banyak2 betul ikhlas gua mintak maaf, lepas ni kalau gua jumpa korang, kalau gua senyum tu, senyum la balik.. tanda korang maafkan gua


Sesungguhnya gua hanyalah insan yang lemah penuh dosa, mintak ampun maaf salah dan silap. kalau lu orang ade buat salah kat gua, gua maafkan siap-siap. ye segala kesalahan nama2 gua sebut kat atas ni, ade ke takde, gua tau ke tak, gua tetap maafkan. kalau gua ade terhutang kat korang, bagi tau gua.. gua bayar.. 

dan Akhir kata dari gua..
Selamat Hari Raya, Maafkan Diriku, Dan jangan lupa namaku

kerana Allah gua mintak maaf, dan Kerana Allah jugaklah kalau ade terputus sahabat, dengan ikhlas aku nak jalinkan semula.. ampunkan daku, sesungguhnya aku insan Allah yang lemah tidak mampu jumpa depan2.

p/s: kalau korang yg baca ni kenal nama2 yg gua sebut kat atas.. tolong sampaikan maaf gua. sebab gua insan yang malu meminta maaf depan-depan because 

SORRY SEEMS TO BE THE HARDEST WORD

August 20, 2011

Rahsia seorang Tokey Mercun

gua dgn mercun ni ngam.. macam abg adik,

gua main mercun, pom pang pom pang sana sini..
gua main mercun sampai pakcik dri surau dtg kejar gua & kuncu2
gua main mercun sampai gua tersalah aim tembak umah orang
gua main mercun sampai gua tau semua jenis mercun
gua main mercun sampai gua sendiri jadi taukey mercun

gua dgn mercun cukup true la.. best friend punya.
lu bayangkanlah gua darjah 3 jual mercun.
pastu xpuas hati gua repeat form 3 gua jual mercun

gua dgn mercun ade byk pahit manis:

yg pahit:
time gua darjah 3, malam raya gua main mercun mancis dan mercun papan cina
time main mercun mancis tu, tibe2 sumbu mercun tu terkena api sumbu mercun papan gua yg panjang tu..
mercun ni yg buat tgn gua mcm pakai glove time raya
gua cuba slamatkan dgn potong sumbu mercun tu..
perghh.. meletup mercun tu kat tangan gua.
akhirnya raya tahun 1999 mase gua darjah 3 tu, gua raya dgn tangan bengkak mcm pakai glove.
nasib baik xputus jari gua..
maybe tu la balasan dosa gua, time smayang terawikh gua tertembak Rumah org guna mercun Thunder Clap letup 2kali.. gua rase makcik umah tu sumpah gua kot.
tapi smangat gua KENTAL beb.. selepas trauma 2 tahun, gua sambung main mercun

yg manis:
wahh yang manis mase gua form3.. gua merupakan taukey mercun yg berjaya.. modal gua kuar rm250,
gua beli 1 bag rm5, gua jual 1 bag rm45
untung bersih gua dapat rm500, lepas tolak modal. kaya tak kaya gua raya tahun tu.. Kasut NIKE ori butik mid valley rm500 gua angkat.. perghhh duit mercun gua. mane tak kaya.. gua beli 1 bag mercun bola/telur rm5, Gua jual kat member gua @amirul Syameer rm40, gua jual kat org lain rm45.. 
untung gila kan?? haah.. sebab tu bile time puasa ade je org jual mercun.. sebab jual mercun ni bleh kaya macam org jual DVD pirate.
lagend x lagend business gua. tu gua buat part time je..

mercun ni yg buat gua kaya time tu
lagi 1 gua nak citer, mase gua jual kat skolah dulu, form 3 tahun 2005. gua bawak gi skolah jual kat budak2.. sekali tu ade customer gua yg mana tah, pegi pedajal Pengetua Gua, Tuan Haji Sidek (nama glamour Sidek Man a.k.a MasAdeki). Ade ke patut dia pegi baling mercun mancis kat kepala botak Pengetua gua, mengamuk la org tua tu. habis sport check 1 skolah.. gua time tu pengawas.. pengawas jual mercun weii... hahahah

so, nak cari pesalah tu, SEMUA student lelaki form 3 Smk Bandar Tasik Selatan kena jemur tgh panas atas jalan tar. selagi xde org ngaku sape baling, xboleh balik. time puasa kena jemur memang seksa beb..
tapi memandangkan gua ni taukey mercun yg semua org kenal.. gua terima hukuman dengan redha..
tapi gua tergelak la kan budak lain, kena jemur skali.. kah kah kah

last2 bag mercun yg gua sorok tu, kantoi PK HEM jumpe.. tapi time tu bag tu xde kat gua.. so gua terlepas mulanya.. tapi gua plan 1 strategy, gua trus jumpa pengetua, gua goreng cikgu kata gua mangsa keadaan, kawan gua tumpang bag gua.. gua cuma nak pulangkan mercun member gua balik je.. perghhh gua tipu pengetua beb.. ayat bunga gua kasi:
pengetua gua (harap dia dapat maafkan gua)

"cikgu, kalau saya salah, xkan saya berani dtg jumpe cikgu pengetua depan2.. saya mangsa keadaan cikgu, BERANI Kerana Benar. xkan la seorang pengawas yg setia berkhidmat nak langgar peraturan? saya student yang baik cikgu.. ini semua salah kawan saya, dia mintak saya tlg bawak dtg skolah sebab dia tertinggal kat umah saya smalam. bila jadi mcm ni saya jadi mangsa cikgu. Saya datang masuk bilik pengetua sebab saya BERCAKAP BENAR cikgu"

perrghhh gua goreng ayat ni depan pengetua & cikgu pengawas... student form 3 dah petah berkata-kata..
smart x smart lah.. gua terlepas dari segala tuduhan.. tahun berikutnye gua letak jawatan jadi pengawas.. cikgu pengawas xbagi gua letak jawatan dia kata.

saya ade niat nak lantik awak jadi bakal ketua pengawas sekolah ni, stakat ni saya tgk awak je yang paling sesuai. kalau awak nak berhenti pasal kes tahun lepas, saya xizinkan. saya tau awak tak salah.

so gua dah tekad gua xmo jadi pengawas sebab nanti student yg bengang kena jemur kata gua pengawas tokey mercun.. jatuh image gua sbagai pengawas. so sblom rahsia terbongkar, bia cepat2 gua letak jawatan.

gua bagi alasan ni kat cikgu:
cikgu, saya tau saya Xsalah, tapi sy tak mampu nak penuhi kehendak cikgu, saya nak fokus untuk SPM cikgu, form 4 saya nak fokus dan bina hidup baru. cukuplah sy dapat 4A 4B je PMR. saya nak berjaya dalam SPM cikgu. saya harap cikgu faham

perghhh penuh drama ayat gua, Xsia2 gua layan citer drama melayu tv3.
semua ni true story, gua x ubah 1 apa pun. ini citer gua dan mercun sahabat gua. ini pertama kali gua bukak rahsia kes mercun gua kat skolah. gua harap pengetua gua MasAdeki a.k.a Tuan Haji Sidek baca blog gua dan maafkan gua keran kencing dia hidup2..

semperna bulan ramadhan ni, gua mohon ampun kepada semua pelajar lelaki form 3 (PMR 2005) smk Bandar Tasik Selatan, sebab angkara gua dan customer gua.. kita kena jemur 1 jam. hehehe

August 14, 2011

Message Ikhlas :Baliklah Kampung Beraya

gua plan nak tulis kt status FB je, tapi gua rase mcm panjang sgt la plak.

umur2 mcm gua dan kebawah sebenarnya TAK MEMAHAMI erti sebenar balik kampung beraya sebenarnya, yg gua paham, gua duk KL, balik kampung jumpe atok-nenek, jumpe cousin mkn ketupat.
ye la kan, gua duk KL, tingal ngan makbapak, raya pun ngan diorang slame ni. Mane lah gua tau rasa sebenar BALIK KAMPUNG BERAYA ni, gua org KL.

tpi hari ini gua paham erti sebenar itu;

gua blaja kat UMT, Terengganu, jarak gua dgn rumah 655km, jarang gua dpt jumpe family gua, cuti sem je.  bila gua balik ke KL, gua drive 655km, 8 jam, bila sampai jer KL

melihat senyuman terukir di wajah ibu menyambut kepulangan anaknya, sudah cukup membuahkan rasa riang gembira dihati gua. terlepas segala rindu yg terbuku didada. hati gua PUAS mengatakan "Gua SUDAH PULANG"


"jadi, fahamilah perasaan sebenar ibubapa anda bila mereka pulang ke kampung mereka.jangan sesekali mengeluh, kerana mereka juga inginkan kegembiraan."
massage ikhlas balik kampung beraya ini, di taja khas oleh :

Farqhan Alchemists & Persatuan Penjual Kuih Raya Malaysia

August 1, 2011

ini BUKAN UCAPAN PUASA- ini Video luar Biasa

Biasanye umat manusia yg begelar warga negara MALAYSIA mesti tengok TV pukul 8 untuk pengumuman puasa.. Xkira la melayu ke,cina ke, india ke, mesti tengok Pengumuman Rasmi PUASA yg disampaikan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja..
sebosan manapun ucapan diorang.. skrip yg digunakan sama je tiap2 tahun tetap nak tgk gak...

tapi harini gua bagi kelainan skit..
ini adelah pengumuman puasa amtur yg LOL!!!



ini adalah 1 usaha murni, berniaga sambil berdakwah suruh puasa, misi untuk mencari rezeki duit raya.
gua rasa mamat ni niat hanya nak buat lawak, suruh puasa, sambil berniaga.. apa salahnya Lu orang support mamat ni ... beli kuih sebalang dua.. kalau mak korang slalu  beli kuih product kilang kat mydin yg xsedap tu.. korang apa kata tahun ni Try test beli kuih raya Online..

Baru modern hidup serba canggih, kuih raya pun beli kat internet. caranya mudah.. sms ke BAHULU MAK JEMAH AF ke 0147941337.. pembelian melalui bank in untuk delivery service (pukal) disediakan..   xpun PM je facebook gua (Farqhan Alchemists).. order brape mau, gua bleh tolong mamat ni..

kuih yg mamat ni jual : BAHULU, ALMOND LONDON, TART NENAS.. sedap ini home made punya,, yg paling penting DIJAMIN HALAL (walaupun xde sticker halal dari jakim) kuih raya pun nak pakai sticker, bangkrap la beb.. so ape tunggu lagi, meh beli.

gua kenal mamat ni, mamat ni ade VISI & MISI, walaupun video ni nampak BODOH, tapi ini adelah 1 cara mamat ni usaha tuk cari rezeki. gua respect mamat ni sebab dia ade usaha nak jadi BOS sendiri.. bukan macam budak University Skang ni, Blaja tinggi2 nak cari kerja Makan Gaji, Jadi KULI...

gua yakin, mamat ni akan pergi jauh lagi.. tapi korang kena la support mamat ni, supaya mamat ni jadi USAHAWAN Bumiputra yg berjaya..

tunjukan sokongan padu korang... beli kuih raya ONLINE, murah je.. jangan segan bertanya PM ke Farqhan Alchemists atau hubungi mamat ni di 014-7941337 untuk tempahan.
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Citer hot top 5

Benda Best yg lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...