August 31, 2012

Teman Pengganti

(Gua ceritakan kisah gua dalam mode "Aku-Kata Luahan Hati")

tiada kata tiada bahasa yang dapat aku ceritakan melainkan melalui lagu yang telah tertulis hasil nasib yang dikongsi di dalam situasi yang sama, bersama penulis lagu ini. Di Petang Jumaat ini.. Aku Ceritakan Rahsia yang Terbuku di hati.. Khas untukmu teman yang tiada ganti.

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

 
Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi

Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan

Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

 
Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah


Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti



August 19, 2012

Setipis Iman, Senipis Tisu

          Almukadimah 1 hari sebelum raya Abam yg rasa bosan tak tau nak buat apa di rumah tak kala semua penduduk KL pulang ke kampung untuk berhari raya, manakala Abam tersadai di KL kerana Abam dah takda Atok Nenek. Akibat rasa bosan yang amat sangat, Abam amik keputusan untuk berkerja memandu teksi cari duit raya sendiri.

Bawak teksi di penghujung ramadhan bukan la mudah seperti yg di sangka2. ya Jalan KL lengang tak jem.. tapi tahukan anda manusia juga lenggang xda org. demi mencari duit poket sendiri Abam kuatkan jugak semangat dengan niat Abam kerja salah satu ibadah ikhlas kerana Allah Taala. Abam amik wuduk & terus capai baju kemeja putih memecut teksi bapak abam.

Alhamdulilah, xsampai 4minit 30saat abam dpt 1st Customer, leng chai mintak abam antar ke Low Yat plaza. yess dapat la Abam RM14.80. selepas selesai Abam menuju ke arah perumahan cina di Taman Midah dengan harapan CINA-CINA xbalik raya. masuk je ditaman midah.

satu mamat melayu sikit punya stylo tahan teksi Abam, katanya dia nak ke Bandar Tun Razak(BTR), abam ye kan je lah...

Bermula la Ujian ramadhan terakhir abam. Mamat ni NAZRI namanya (nama sebenar) merupakan seorang pemuda sebaya dgn abam, dlm perjalanan kami berkenalan dan kata beliau dia niaga henfon dan banyak tempat nak gi, so lepas gi BTR dia ajak ke Low Yat tuk amik Samsung Galaxy Note. abam ikutkan aje.. dia cakap dia nak pergi byk tempat dan perlukan seorang pemandu, so dia ckp kat Abam dia nak tempah teksi abam sampai petang dgn bayaran RM100 cash. abam pun ikut sajalah..

ntah cam ne, bila dah sampai dia kata bag duit dia tertinggal pastu dia lari camtu je.. nak je abam henjut kasi penumbuk sebijik dua. tapi apakah daya, Abam berpuasa.. takpa2! tambang lu rm 24.80 akhirat cerita... sabar itu separuh dari iman,  memang betul2 menguji iman time tu, nak je henjut sedas-dua.. tapi abam ingatkan diri abam yang iman abam bukan bernilai rm 24.80.

Doa orang teranaiya, Allah senang makbul. lalu abam mula la tadah tangan berdoa..

"Ya Allah, Kau bukakan lah pintu-pintu rezeki padaku, murahkan lah rezeki2 ku.. sesungguhnya Kau Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

itu ujian pertama di hari terakhir ramadhan.

separuh jiwa abam putus asa ketika itu, tapi alhamdulilah xsampai 3min time abam kat depan maybank bukit bintang tiba-tibe ada 2 awek foreigner sexy tahan teksi abam.. KLCC katanya.. abam pun OK kan jer... awek tersebut naik, sorang duk belakang dan sorang lagi duk sebelah abam... harumanya semerbak, kulitnya putih.. tiba-tiba lagu
SOMEBODY I USED TO KNOW -Gotye  memecah masuk ke gegendang telinga kami..

dia kuatkan volume dan awek tersebut mula nyanyi layan lagu tersebut.. gerak lentok yg menghairahkan betul2 menguji focus abam dijalan raya. kedua2 yg hanya memakai tube  bertali bra merah sedikit terlondeh menampak kan lurah dendam betul2 membuat jantung abam berdegup kencang.

otak nakal bermain2 di minda.. cuba untuk tidak menjeling.. entah dari mana ada suara berkata di dalam kepala

"geramm weihhh kau terkam dan gigit je leher dia"

"ape lagi nak tunggu green red light tu... ni la masanya kau nak kiss apa yg patut.."

Jantung abam berdegup kencang, abam cuba menahan nafas yg hampir tercungap-cungap.. kedua2 aweks terus sing along sambil melentok2 di kerusi masing2.. Dup DAP Dup DAP jantung abam berlari.. letak duduk kerusi abam jadi tak selesa.. rasa bagaikan ada Gear kedua sudah bersedia untuk digunakan..

arghhh mengapa sungguh kuat dugaan ini.. Abam cuba mengawal apa yg masih dapat dikawal.. abam memandang mereka berdua & bertanya..

"where're u came from?"tanya abam memulakan bicara
"We are from Russia, err do you smoke?"

"no"balasku pendek.. 

abam gunakan kesempatan ini untuk melihat apa yg tak patut di lihat. terasa diri ini amat JAHIL sekali... bisik hati abam " Ya Allah sungguh berat ujian mu kali ini". namun mata masih terus melihat dendam2 yg terbonjol di sisi.



Abam cuba menguatkan saki baki iman yang ada.. cuba tidak menjeling dan focus pandang hadapan. 2min selepas itu, maka sampailah Abam di KLCC.. tambang kali ini hanya rm5.

"How much?" tanya awek rusia yg macam porn star tu.
"5 dollar only" balas abam terketar mesyusun ayat, takut2 terlepas apa yg tak patut di cakap..

Aweks russia tu keluarkan note Rm 10 dan beri pada abam.. abam menyeluk poket iigin memberi baki..

"It's OK! take it.." balas aweks tu dgn senyuman...
"Thank You" balas abam dalam confuse.. 
sewaktu dia melangkah keluar, sempat abam lihat lengang lengok 2 awek russia tersebut..
sambil muka tersenyum mata terjuling:



Astargfirallah halazim.. ape abam buat ni.. Alhamdulilah murah rezeki dapat payment double. Abam syukur pada Allah dengan rezeki yg diberi.. tapi benar abam mula sedar yang Iman Abam yg ada pada diri bukanlah kuat mencengkam bumi.. malahan lebih tipis lagi nipis, SENIPIS TISU yg terbang melayang bila diuji.

Abam tewas ujian kali ini. hikmah tetap ada, abam sedar sapa diri abam ini.

abam akhiri kerja abam pada jam 5 petang dgn Duit poket berjumlah rm85 dari 10pagi sampai pukul 5 di petang hari.

P/S:
TAK SEMESTI nya yang pakai sexy itu Hina dan Keji, malah yg pakai sexy itu lagi pemurah dari segelintir melayu pijak melayu sendiri.

August 12, 2012

Imam Muda

Disaat waktu berhenti... kosong
Dimensi membutakan mata, memekakkan telinga
Lalu diri menjadi hampa
Saat paradigma dunia tidak lagi digunakan untuk menerka
Sadarku akan hadirmu, mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri..


Ult li albi bissaraha.... Bissaraha Bissarahaa... (echo)


cewahhh tajuk dah mcm mantop, skali masuk intro nasyid plak.. blog ni dah jadi blog serbanitas/tabliqan ke ape??

Malam tadi sblom gua membutakan mata, memekakkan telinga, gua text sorang aweksss ni Maya Karin namanya (bukan nama sebenar )..

"agak2 kalau kau bgun qiammulai.. wakeup call aku skali. Benda baik buat bulan rmdhn senang makbul"
-sms gua, nada angkuh.. 


sms gua anta kol 1, baru nak tido, Qiamulai (betul ke gua eja ni?) nak bgun kol brape plak? kang ade yg bgun sahur je nanti kang.. gua tekadkn semangat gua set jam : 4:00am.  dlm hati gua, gua set kol 4 pun, last2 mak gua gak kejut sahur.. gua xmengharap sgt si Maya Karin ni kejut gua, dia pun xkate dia nak Qiammulai.. tapi still ade harapan sbb dia reply

"Yelah.." -1:06am. 2 minit sblom gua completely tido.

Alhamdulilah..
tepon gua berbunyi, aweks bersuara manje kejut gua Qiammulai.. semangat gua!
Dlm hati gua, bagus betei si Maya ni... ade ciri2 anak soleh isteri solehah.. untung sape buat dia bini.. kah kah kah.. komen gua dlm hati style abang2 serbanitas..
so gua siap start motor rempit ke masjid.

pumpang-pumpang.. kol 5:05 gua sampai rumah untuk sahur.

-keep short, gua cerita gua gi Qiammullai pun lu orang macam la nak caya story gua.

(-habis Intro- gile panjang)
gua nak citer gua gi Qiamullai naik moto je.. tapi gile panjang plak gua tulis.

OK ni main story tuk story bertajuk IMAM MUDA:

mase sahur, gua borak2 dgn Bapak gua, isu-isu agama la.. pumpang-pumpang gua berdiskusi dgn bapak gua.. Ade yg gua stuju dgn bapak gua, ade yg gua bidas tanda tak stuju.. masing2 ade pendapat sendiri berdasarkan ilmu masing2.

gua sebagai Mahasiswa, at least tak Jahil la bila cerita bab agama dengan bapak gua. Bapak gua pun, gua respect gak.. bleh tahan la.. tinggi gak ilmu dia. well org dulu2 rajin gi merantau cari ilmu agama.. rajin gi masjid2- surau2 di serata negeri semata-mata berguru.

gua plak.. berguru dgn Ustaz/ustazah kat skolah & university je.. ade la skit2 gi ceramah agama, bace buku agama skit2.. rujuk skit2.. kira layak la bawak berdiskusi bab2 agama ni.

gua memang dah siap awal2 berpakaian baju melayu pink, kain pelekat merah serta bersongkok dah ready awal2 nak ke masjid balik pas sahur. Bapak gua pula siap dgn baju melayu cokelet, kain pelekat & kopiah ikut gua ke masjid tuk Subuh berjemaah..

gua turun la start moto, gaya RIDER tuk kemasjid.. bapak gua dah tua, jadi pembonceng sudah la.. Sebagai ANAK JANTAN ego gua untuk merempit ke masjid masih menebal dlm diri. tak syok la org muda duk blakang ayah naik moto gi masjid. TAK COOL.

so gua pun start la Motor bapak gua tu.. gua yg tak biasa berkain pelekat naik moto start moto dengan rakusnya.. 1 kali.. tak hidup.. 2 kali gua start guna kaki, tak hidup gak.. gua dah mula rase malu dgn bapak gua.. start moto pun xpass..

kali ke 3 gua start, tak hidup.. kali ke 4.. Hampeh.. 5 masyallah apsal xnak hidup plak ni..

bapak gua sound "cube double stand dlu moto tu.. kasi tegak. pastu start elok2"

"Takpe, tadi OK je mase Qiammulai tadi"- balas gua nada ego.

gua start kali ke 6, 7, 8, 9 tetap gua gagal.. bapak gua dah pandang lain mcm pada gua.. ke 10 azan dah mula berkumandang tetap Gagal usaha gua dlm mengstart enjin moto.. berpeluh gua dlm pagi2 subuh yg sejuk ni.

11.. 12.. tak mahu gak.. so bapak gua sound:

"Bak sini la, bia ayah start"
gua give up, akur dengan perintah ayah.. apsal la tak menjadi gua start moto ni..
bapak gua pegang handle moto. pastu soalan asing bertanya.

"Mana KUNCI MOTORNYA??? xde pun!!"

ahh sudah... dalam poket gua rupenye... DAMN... patut la gua start moto tak mau hidup. gua lupe nak guna kunci moto.. SAMPAI KIAMAT la enjin tak START..

bapak gua sound:

"cerita/ borak bab agama panjang lebar punya la hebat.. basic start motor kena pakai kunci pun tak ingat"

Damn... malu gua di subuh ramadhan kantoi lupa kunci dalam poket. Soal agama gua bleh cerita panjang lebar.. time start motor gua bleh lupa pasal KUNCI. ahhh masih belum layak niat gua nak masuk " IMAM MUDA musim ke 4 tahun depan"

ahhh Malu gua.. gua amik motor di tangan bapak gua.. masuk kunci.. TENDANG STARTER dgn sekuat hati tanda geram pada diri sendiri buat kali ke TIGA BELAS!! 13!! enjen motor hidup.. bapak gua naik kebelakang.. gua merempit bising tanpa suara.. ego gua, mulut gua TERKUNCI sepanjang perjalanan menuju ke MASJID.. ahhh Malu gua.. gaya IMAM MUDA gua di subuh ramadhan FAIL!!

banyak gua perlu belajar tuk masuk Imam Muda ni.. gua rase Imam Muda tahun 2017 baru gua layak kot.. tapi masih MUDA kah gua ketika itu??

ahh-MALU.













August 11, 2012

Kisah Cinta si Abg Burger

"Abang bukak kedai burger ni lepas 3 tahun abg stop niaga semata-mata demi cinta"
-Abg Burger 


ayat diatas buat gua terkesima. awan berhenti berarak. burung berhenti tebang. trafik light bertukar merah. masa bagaikan berhenti tiba-tiba. Damn.. sangat RARE statement cinta itu.

(10min sebelum kejadian diatas)


malam ramadhan camni biasanya sebagai umat manusia normal, gua sudah kenyang dengan Juadah berbuka magrib tadi.. perut boroi gua yg sudah mula menunjukan tanda-tanda ingin kempis pada hakikatnya masih kenyang.. seperti insan2 yg normal.. tapi akibat nafsu dan keinginan makan burger membuak2, pukul 11.35 malam gua gagahkan jugak pakai seluar capai kunci moto merempit cari burger.

biasenye bukan style gua makan burger biase time midnite ni.. paling koman pun gua tibai McD. tapi hari tu tergerak NAFSU gua makan burger daging special. di KL ni, nak cari MAKAN ape pun senang.. dari yg HALAL yg di iktiraf sehingga yg HARAM dari dedekati pun ada.. katakan saja apa maunya.. semua ADE.. lu nak ayam goreng ADE, ayam goreng McD ADE, xnak goreng nak "AYAM" pun ADE.. ayam ape? ayam kampung, ayam turkey, ayam Thailand, ayam Indun, ayam Arab, ayam Vietnam, ayam-ayam, anak ayam, Mak Ayam pun ade. sebut je.. janji ade DUIT.


tapi selera gua malam tu ikhlas nak makan Daging, gua nak beli burger daging special buatan anak tempatan yg ikhlas disebalik branding Ramlee Burger, di stall burger berdekatan rumah gua. kalau gua xtolong ekonomi org melayu, siapa lagi ye dok?? asyik tibai burger McD ciptaaan Yahudi je... sekali-sekale burger daging special roti ramlee burger pun harus di beli, tanda sokong ekonomi umat islam. gua anggap ini seperti Fardu Kifayah la..

(ni gua nak pesan, lu jgn ingat gua tulis ni buat hukum sendiri plak.. ni bagi pendapat gua je, kang xpasal2 gua di tuduh bawak ajaran sesat.. bukan leh caya lu org ni.. suka putar belit.. anggapan gua bia gua paham2 sendiri)

OK gua continue... cam Harem gak intro gua panjang2.. kisah cinta abg burger baru 1 ayat.. ok gua sambung.

Tak kale gua start moto, gua terus merempit pakai helmet ke kedai burger berdekatan.. dgn tak pakai helmet gua rempit ke kedai burger yg baru bukak balik selepas angapan gua dah setahun tak berniaga. gua rempit xpakai helmet style anak-anak pegawai executive keselamatan abg Najib (ayat kena indirect skit.. puak2 ni PANTANG gua cakap skit Melenting)

gua sampai je kedai burger milik abg burger dengan Angkuh gua order dari atas moto "Bang burger Daging special Dua!! nanti sy dtg balik" 

(p/s: gua order 2 bukan gua lahap dua2.. 1 mak gua punya) xsedap rasanya nak tunggu burger lame-lame.. gua dgn xbrape nak stylo merempitan xpakai helmet keliling Desa tasik..

cukup 1 tawaf gua pusing, gua anggap burger gua hampir siap.. gua dgn riang hati seperti Barney and Friends menuju ke gerai burger tadi..

"Bang mayonis dgn cili lebih ye bang!!"
"Baik dik!!" balas abg burger sambil membungkus burger daging dgn telur.


gua dgn ringan mulut bertanya: "Bang mane pergi slame ni?? dah stahun sy tak nampak abg niaga, mane hilang bang?"

dan bermula la kisah lebih kurang 30minit abg tu Luah perasaan keciwa dia kat gua sehingga burger yg panas tadi jadi sejuk time gua makan.. ayat dia berbunyi cam ayat di atas..

"Abang bukak kedai burger ni lepas 3 tahun setengah abg stop niaga semata-mata demi cinta"- kata abg burger dgn penuh hiba..

(kat atas gua tulis 3 tahun je sebab "setengah" cam xsedap bunyi)


10 minit pertama (gua hanya diam mendengar):

"Dah 3 tahun setengah dik.. bukan setahun abg stop niaga kejap sebab abg dapat offer kerja jadi chef kat hotel area2 cowkit. abang dulu kerja shift sebab tu tak sempat nak bukak kedai.. pastu nak dekat setahun, abg kerja diorang tipu abg, bayar gaji over time 1jam sedangkang abg kerja overtime 3jam.. mane bleh camni dik.. pastu gua gaduh dgn bos abg, abg blah bile dapat offer kerja kat hotel 5 STAR plak.. prince hotel kat jalan Congley! (ntah betul ke x gua eja nama jalan ni) pastu kerja2 shif ape semua, kerja kelang kabut abg tukang masak kena tggu habis fuction sampai kol 12- kol 1 pagi.. abg tak tahan dgn gaji dia bagi.. pastu abg tulis2 surat abg berhenti abg kerja kat PASAR CHOW KIT, abg kerja hantar Ayam. ."

(p/s: ni ayam betul tau.. ayam sembelih buat makan tu, bukan ayam gua sebut kat atas tadi)


"than abg.. bla bla bla bla bla... bla bla bla.. pung pang pumpang" (gua xingat sebab xpenting pun so benda ni berlarutan sehingga 10 min)

pastu gua sambung " abis tu camne plak abg bleh niaga burger ni balik?" tanye gua buat2 Curious... (jaga hati la.. xkan la gua nak kate.. Dah la bang citer abg boring saya nak balik makan burger)

dia pun sambung tuk minit ke sebelas (11) sampai  ke 20".

"abg bukak balik sebab awek dik.. bapak awek abg cari abg kat pasar chow kit cari abg suruh niaga balik. rupe2nye awek abg ade hati kat abg.. abg mula2 xtau.. abg ingat dia cam biasa2 je.. pastu dia kata cam abg tipu dia tinggalkan dia.. ahh serabut abg... tu yg abang bukak balik kedai supaya dekat dgn dia... Tapi bile abg bukak kedai, sekali je dia dtg jumpe abg, pastu buat2 xnampak abg time lalu depan kedai burger abg.. sedih abang dik.. dia cam balas dendam kat abang... abang tertanya-tanya nape la.. dia buat abg cam ni.. dia beli roti jhon pun kat tempat lain.. abg bagi dia roti jhon free pun dia cam xnak jumpe abg.. abg bukan mintak duit.. ayah dia pun.. bla bla bla bla.. dan bla bla bla..."

(gua dah malas dengar dia citer, gua nak taip pun malas tapi gua jadi sedih bile dia citer camni)


"ade 1 hari tu dia datang, tup tup roti burger habis...alahhhh abang janji kat dia Esok datang abg bagi burger free.. tapi esok plak tibe2 BAPAK ABANG MENINGAL dikk.. abg tutup kedai 6 hari... dah dia xmakan burger, sejak tu dia xnak singgah kedai abang... BAPAK ABANG meningal dik.. bukan abg malas niaga.. dia plak kate bercinta tapi abg mintak no tepon dia xnak bagi.. so cam ne dik??"

gua hairan "abg xde no tepon awek abg?" tanya gua penuh pelik walaupun dlm hati bile nak habis citer mamat ni.. ni Klimax kot..

"tu la.. dia kate dia nak jumpe depan2 je, tu la camni ke bercinta?? abang nak no dia xbagi.. pastu bile abg gi kerja jauh, dia suruh Bapak dia cari abg.. balik sini niaga.. bukan senang nak bukak kedai ni balik dik.. 5 ribu abg beli balik semua modal2 niaga ni.. tup tup dia buat abg cam ni.. abang sedar abang xde pelajaran.. cam langgit dgn bumi, dia malam2 part time cikgu tuisyen, siang kerja lain.. abg ni pulak tukang chicken delivery.. malam2 jual burger.. kat sini kurang orang dik... kalau abg betul2 nak niaga abg bleh dapat tapak kat DownTown.. tapi demi cinta abang sanggup duduk sini.. Dik dah 22 hari puasa (dia kate, gua xkira) abg berbuka kat kedai ni sorang2 dikk.. xde dia nak hantar nasi ke, buke dgn abg ke.. xde dik.. tapi abg tetap setia"


DAMN GUA RESPECT.. walauppun agak kurang bijak alasan dia.. gua respect sebab dia percaya "The Power Of LOVE".


"tapi dik andai kata abang nampak dia keluar dengan jantan lain dik... abang terus tutup kedai ni dik..abg sedar diri abang sape, blaja xtinggi tapi abg cuba untuk setia dik.. tapi betul dik.. kalau dia ade orang lain abang tutup kedai ni dik"


gua mula panic dalam hati gua bersuara 'habis la camni mane nak dapat burger MURAH tapi sedap kat area ni.. burger daging special baru rm2.70 sebiji. burger daging rm2. dah xde beb burger rm2 kat KL ni'

gua motivate skit abg tu demi menjaga kepentingan perut gua & sedikit sebanyak sokong abg tu "Sabar je la bang... ade hikmah tu.. nanti time raya dia mintak maaf kat abang la tu... K la bang saya nak balik makan burger"  kate gua lepas gua pasti dah 30min masa burger gua sejuk berlalu..

"abang harap ppun begitu" kata dia dgn sedikit doa dia baca dalam hati (gua agak la)..

"Ok bang sy gerak dulu" gua memecut laju nak makan burger cepat2.. mak gua pasti dah tunggu lame... gua tanpa toleh merempit untuk menikmati burger daging special di bulan ramadhan ni.. balik rumah gua bukak TV, pastu gua makan burger.. TAK SAMPAI 5 minit.. HABIS BURGER itu...

"Chech... tak berbaloi.. gua tunggu masa nak makan burger kena tahan borak2 lebih 30 min gua keluar.. makn burger ni xsampai 5 minit.. rugi gua kuar beli burger tengok Karoot Komedia X kat astro Warna lagi bagus... DAMN.... gua separuh syukur tanda nikmat rezeki makan burger.. dan separuh damn dalam hati.. perjalanan gua cari burger Xberbaloi dgn masa...


Kadang2 elok jugak burger McD kepunyaan Yahudi ni.. FAST FOOD.. tunggu burger cepat, makan pun cepat. betul2 FAST FOOD la.. tapi Ramlee Burger name je Burger  makanan FAST FOOD, tapi nak dekat sejam gak baru gua dapat sumbat Burger dalam mulut..


Kesimpulan...
TAK SALAH lu menjadi pendengar kepada insan menderita.. at least abg burger tu ade awek.. Gua ni?? nama je Student Universiti, tapi gua xde awek macam abg burger tu.. ahhh pe la nasib #FOREVER ALONE

Deactivate Facebbok

jam warna hitam di dinding rumah gua menunjukan pukul 2:35 pagi. seelok-eloknye gua tido atau buat solat sunat time2 bulan puasa ni, instead of doing all that ibadah thing, gua start tulis blog gua ni.. Gua dah deactivate Facebook, yaaa gua dah deactivate. KENAPA?? alasan gua bagi kat member2 gua..

GUA NAK FOCUS ibadah puasa gua... yeahh.... maybe betul, gua tak nafikan, tapi itu bukan lah sebab utama gua deactivate. Jujur Ikhlas gua katakan, gua deactivate facebook gua kerana 3 PERKARA:

1)Gua Takut, gua takut privacy gua diceroboh
2)Gua Risau, gua dapati byk masalah gua berpunca dari facebook.
3)Gua ingin berubah.

Privacy
gua adalah insan yang mengutamakan privacy, bagi gua privacy adalah element penting dalam kehidupan.
so ape kena mengena Privacy dgn Facebook? bukan kah Facebook ade privacy setting??
Betul, facebook ade privacy setting, tapi apa gunanya ada privacy setting tapi balak member lu guna account dia skodeng facebook gua. Dan apa gunanya kalau MSC serta beberapa agensi bertindak mencerob privacy di atas nama keselamatan. Ahhhh itu semua dusta. PERCAYALAH.. ape2 je masuk dalam internet. DAH TAK DE ISTILAH PRIVACY.

Masalah dari Facebook.
tahukah anda dengan menggunakan Facebook anda boleh cari Masalah atau Masalah cari anda. either one, mesti dapat punya lah.. kadang2 sesetengah manusia terlampau BENGAP untuk faham apa yg kita sampaikan sehingga menimbulkan persengketaan. Dan kadang kala kita pula yg BENGAP tulis benda tu tanpa fikir sebab & akibat. Ahh betul.. Facebook banyak PRO & Contra.. gua ngaku, gua check kelas gua cancel ke x through Fesbuk. tapi hakikatnya lagi banyak yg JAHANAM dari yg Baik.

Perubahan
bulan puasa ni gua sedar.. gua banyak habiskan masa depan facebook dari buka kitab. gua sedar gua banyak bukak facebook dari bukak buku. gua sedar gua banyak chat facebook dari ngaji Qur'an... dan kadang kala main FB sampai tgh malam pastu liat bangun subuh. so.. semperna ramadhan gua ingin membuat PERUBAHAN.

S: So.. abis tu apsal lu tak deactivate Blog lu sekali.. kate nak berubah.. takan FB je kot??
J: lantak gua la gua nak deactivate mana.. ikutSUKAguaLA!!

(benda ni gua dah tulis 1st week puasa lg.. tapi baru sempat nk abiskan & post) damn... busynyee gua!
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Citer hot top 5

Benda Best yg lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...